Sivut

torstai 28. helmikuuta 2019

Kaisa Haatanen & Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset – kaiken maailman kuninkaallisia

”Charlesin sanotaan heti kiinnittäneen huomiota nuorempaan sisareen potentiaalisena morsiamena, sillä vielä tuohon aikaan kruununperijän puolison oli syytä olla avioliitossaan neitsyt.”
Hurjaa vauhtia muuttuvassa maailmassamme on ainakin yksi paikalleen jämähtänyt asia: kuninkaalliset. Monelle leipää ja meille muille sirkushuveja tarjoilevat hyvin erikoiseen asemaan syntyneet tai naimakaupalla päätyneet ihmiset, joiden elämä näyttää eriskummalliselta henkivartijoineen, tiukkoine rajoituksineen, rikkauksineen tai hierarkioineen. 

Kuninkaalliset jaksavat kiinnostaa, kummastuttaa ja puhututtaa meitä tasavaltalaisiakin vuodesta toiseen. Jaksamme kauhistella herttuatar Meghanin ja hänen perheensä edesottamuksia, Ruotsin pikku kruunupäiden söpöyttä, kuningatar Elisabetin jatkuvaa tarmoa työskennellä yli 90-vuotiaana tai hulppeita perhejuhlia, joihin otetaan muutama miljoona katsojaa mukaan juhlimaan. Vaikkakin mitä ilmeisemmin he ovat tavallisia kuolevaisia punasine verineen, heissä on sitä jotain. Osittain sitä jotain tuo kuninkaallisuuden jatkumo, kuninkaallisuus kun on periytyvää. Ennen muinoin heillä oli oikeaakin valtaa, nykyäänkin valta on lähinnä vaikutusvaltaa. Jos sitäkään.

Näistä omituisella tavalla kiehtovista ihmisistä Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi ovat koonneet melkoisen muhkean tietopaketin Monarkian muruset.  Teos pitää sisällään nykypäivää ja historiaa kuninkaallisista eri näkökulmista. Kirja on jaettu lukuihin maan, maanosan tai jonkin teeman mukaan. Muinaisista roomalaisista lähtien ei sentään lähdetä kuningashuoneiden historiaa ruotimaan, mutta historian siipien havinaa kyllä kirjassa kuulee taustoittamiseksi. 
”Japani keisarillinen perhe on köyhä, suhteellisesti tarkasteltuna. Perheellä oli ennen toista maailmansotaa miljoonien omaisuus. Toisessa maailmansaodassa kärsityn häviön jälkeen miehittäjät veivät Hirohiton omaisuuden rangaistukseksi Japanin toimista sodassa.”
Kirja ei rajoitu pelkästään eurooppalaisiin kruunupäihin, vaan kiertää maailman eri kolkissa. Yllättävää miten paljon kuninkaallisia on esimerkiksi Afrikassa tai Aasiassa. Heistä emme kuule mediassa, kun tutummat Iso-Britannia ja Ruotsi vievät kaiken huomion. Lisäksi lyhyesti esitellään nyt jo edesmenneet kuningashuoneet sekä yhden luvun verran puhutaan Suomen kuninkaasta. Yksi mielenkiintoinen puoli kirjassa on teemaluvut, jotka käsittelevät muun muassa kuninkaallisia lemmikkieläimiä, koriste-esineitä, anoppeja, kummilapsiverkostoa tai kuninkaallisia kuvaavia tv-sarjoja.
”Sisaruksista nuorin Madeleine, kotiväen kesken Len, on kuningasperheen älykkä. Hän on perheensä ensimmäisenä suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon ilman erivapauksia. Saipa hän suurimmasta osasta kursseja korkeimman arvosanan.” 
Monarkian muruset on 400 sivua kiinnostavaa tietoa. Kirja on kirjoitettu hauskalla ja viihdyttävällä otteella. Kirjoittajien huumori on kohdillaan, he eivät hehkuta liiaksi kruunupäitä vaan suhtautuvat heihin lempeästi. Hauskoja ovat myös kirjoittajien kirjan marginaaleihin painetut kommentit kuninkaallisten edesottamuksista. Kirjassa on kivaa myös se, ettei sitä tarvitse lukea alusta loppuun, vaan sen voi vaikka lukea hyppien mielenkiinnon mukaan luvusta toiseen. 

Taitavat kruunupäät olla kirjailijoille ja toimittajille ehtymätön kaivo. Moneen kuninkaalliskirjaan nähden Monarkian muruset tarjoaa kattavan tietomäärän monesta eri näkökulmasta. Uskoisin, että kirjassa on kuninkaallisia seuraaville uuttakin tietoa, ainakin itselleni oli. Toivoisin, että vielä nähtäisiin eepos, joka keskittyy pelkästään meille eurooppalaisille vieraampiin kruunupäihin. Taikka mikäpä estäisi kirjoittamasta kirjaa perhejuhlista, koska niitähän viime vuosina on riittänyt, häitä ja ristiäisiä tämän tästä. Ehkäpä seuraavaksi on tiedossa kuninkaallisten hautajaisten aalto.
”Jokaisella on kuninkaallisista mielipide. Niin meilläkin: he ovat kiehtovia. Kuninkaalliset eivät ole satujen sankareita vaan ihmisiä, ja me olemme kiinnostuneita toisista ihmisistä ja heidän asioistaan. Me rakastamme kummallisuuksia ja poikkeuksia. Me nauramme hassuille hatuille ja kuuntelemme korvat hörössä juoruja. Me pidämme historiasta ja me seuraamme politiikkaa. Me luemme kuninkaallisista historiankirjoista ja katsomme muun maailman kanssa häitä ja hautajaisia.”
Kaisa Haatanen & Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset – kaiken maailman kuninkaallisia. Johnny Kniga. 2018. 400 sivua