Sivut

maanantai 27. tammikuuta 2020

Ari Folman & David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja

”Rakas Kitty
Tähän asti meille ei ole tullut paljonkaan juutalaisia koskevia tietoja, ja se on ollut oikein hyvä, sillä näin olemme pysyneet mahdollisimman hyvällä mielellä. Kun Miep silloin tällöin paljasti jonkun tuttavan kauhean kohtalon, äiti ja rouva Daan alkoivat joka kerta itkeä, niin että Miep ei kerro enää mitään.”

Anne Frankin tietävät kaikki. Anne on se juutalaistyttö, joka piileskeli natseilta pari vuotta perheensä ja neljän muun kanssa Salaisessa siivessä Amsterdamin keskustassa. Anne tykkäsi piileskellessään kirjoittaa päiväkirjaa. Tuo päiväkirja teki hänestä ehkäpä kuuluisimman holokaustin uhrin. 

Kun perhe kavallettiin ja vietiin kohti kuolemaa, piileskelijöitä auttanut Miep Gies pelasti Annen päiväkirjan talteen ja sodan jälkeen antoi sen kahdeksikon ainoalle selvinneelle: Annen isälle Otto Frankille. Ottoa on kiittäminen siitä, että päiväkirjasta tuli niin kuuluisa ja ikoninen kuin on tullut. Se on kiistatta yksi keskeisimmistä todisteista juutalaisia vastaan tehdyistä hirveyksistä nuoren näkökulmasta. 

Olen lukenut Anne Frankista kutakuinkin jokaisen kirjan, jota hänestä on tehty. Päiväkirja on enemmän kuin tuttu. Olin utelias millainen versio olisi tällä kertaa kyseessä, koska alkuperäinen päiväkirjahan on varsinainen runsauden sarvi. Anne käytti päiväkirjaansa paitsi sodasta ja omasta arjestaan kertomiseen,  että syvällisiin pohdintoihin itsestään, perhesuhteistaan ja kanssapiileskelijöistään.



Kun luin netistä, että minulle tuttuakin tutumpi päiväkirja on ilmestynyt sarjakuvana, pohdin, millainen siitä olisi oikein tehty. Odotukset olivat korkealla enkä todellakaan joutunut pettymään.
Sarjakuva oli todella positiivinen yllätys. Kaikesta näkee, että ohjaaja-käsikirjoittaja Folman ja kuvittaja Polonsky ovat perehtyneet päiväkirjaan huolella ja ovat onnistuneet tiivistämään sitä puhekupliksi alkuperäistä päiväkirjaa kunnioittaen. Lisäksi Folman ja Polonsky ovat nostaneet Anne Frankin omia, suoraan päiväkirjasta poimittuja tekstejä.  Eikä kirjan kuvitus häviä lainkaan teksteille, kuvitus on suorastaan erinomainen. Sarjakuva herättää Anne Frankin perheineen eloon aivan uudella, raikkaalla tavalla. 

Tämä sarjakuvakirja on loistava vaihtoehto lähteä tutustumaan Anne Frankin tarinaan. Samalla kirja muistuttaa meitä siitä, mitä viha ja väkivalta saavat aikaan ja miten se vaikuttaa yhteiskunnan joka tasolla. Uskoisin, että Annen hartain toive lukijalleen on, että älkää antako koskaan holokaustin kaltaisten hirveyksien toistua. Siksi on tärkeää, ettei Annen tarina pääse unohtumaan kirjahyllyjen hämärään, vaan että se löytää uusia muotoja ja tavoittaa uusia sukupolvia. Tämä sarjakuvaversio on yksi sellainen. 



Ari Folman & David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja. Tammi. 2019. 157s. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti