maanantai 29. lokakuuta 2018

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen

”Kukaan ei harrasta formula ykkösiä. Ei ole ihmistä, joka sanoisi illalla menevänsä formulaharjoituksiin. Silti jokaisesta kapakasta ja jokaiselta huoltoasemalta löytyy vankkoja asiantuntijoita, jotka kertovat, ettei Sepangin rata yksinkertaisesti sovi sille ja sille kuljettajalle.”

Kimi Räikkönen on nimi, jonka kuullessaan kutakuinkin jokainen suomalainen tietää kenestä on kyse. Formulakuskista, joka ei turhia puhu ja josta ei tiedetä paljoa. Kuskista, joka on hyvä siinä mitä hän tekee.

Räikkösen ajaessa henkensä uhalla kilpaa toisaalla miltei yhtä vetäytyvän oloinen ja lakoninen kirjailija haluaa kirjoittaa ”ihmiskirjan”. Muutaman palan loksahdettua paikoilleen Hotakainen pääsee kurkistamaan maailmaan, josta ei tiedä mitään. Formuloihin.

Kirjan ”päähenkilö” ei kuitenkaan ole formulat, vaan kisaaja, Kimi Räikkönen, vaatimattomista, mutta rakkaudellisista oloista maailman radoille ajanut kuski. Hotakainen kuljettaa lukijansa Kimin arjessa, välillä ollaan Sveitsissä kotona ja välillä työpaikalla missä se maailmankolkassa se sitten lieneekin.

Vauhtia Räikkösen elämässä on riittänyt ihan pienestä. Kolmen vanha poika starttasi ensimmäinen crossipyöräajonsa Espoon kodin pihalla. Samanikäisenä Kimi oppi puhumaan. Perhe oli tiivis, mielenkiinto moottoriurheiluun koko perheen yhteinen ja vanhemmat satsasivat poikiensa harrastukseen paljon. Moni asia loksahti paikoilleen ja lahjakas Kimi löysi itsensä kielitaidottomana formuloista – ilman, että oli koskaan aiemmin ajanut formula-autolla tai käynyt formulakisoissa.
”F1-auto on maailman ahtain työpaikka. Hiilikuituisessa omiin mittoihin tehdyssä kotelossa makaat kypärä päässä makuuasennossa, polvet hieman koukussa, näkyvyys rajoitettu. Työnantajaan ei mitään kontaktia, ellei siksi lasketa tiimiradiota, jolla olet yhteydessä kisäinsinööriin. Kaikki muut kuskit ovat kilpailijoita, osa heistä haluaa viedä työt altasi seuraavassa mutkassa. Irtisanomisaika on sekunti, vuosipalkka kohtuuton, työilmapiiri ajoittain kireä, edut mittaamattomat, kiihkein työrupeama puolestatoista tunnista kahteen, varsinainen työaika mittaamaton, vapaa-aika rajallinen, tunnettuus sata, unohdus nopea.”

Nopeasti on ajettava ja hyvin. Se ei ole Kimin ongelma, mies on hommassaan taitava kuin mikä ja tekee sitä rakkaudesta lajiin. Mutta se kaikki mediasirkus mikä formuloihin liittyy, saa suomalaismiehen jäätymään. Häntä ei kiinnosta. Ajaminen kiinnostaa ja se, että pääsee kisojen jälkeen pian perheen luo kotiin. Kimi on nimittäin hyvin lapsirakas.

Kirjassa paljastuu tavallaan kaksi Kimiä: työrooli ja vapaa-ajan rooli. Urheilun ulkopuolella eletään ihan tavallista arkea perheen ja kavereiden kanssa. Viinakin virtaa, mutta mitään jymypaljastuksia kirjasta ei löydy. Kimi on rikas, juu, mutta ei pröystäile varallisuudellaan. Mies tuntuu pitävän jalat hyvin maassa, mitä nyt lentelee yksityiskoneella katsomaan auringonlaskua Islantiin, jos huvittaa.

Mielenkiintoinen kirja, sen voin kyllä todeta. En ollut ennen tätä lukenut Hotakaisen kirjoja, mutta formuloita seurasin silloin, kun Kimi oli vielä uusi kuski. Tässä teoksessa natsaa moni asia: Kimistä ei tiedetä juuri mitään, vaikka hän on yksi tunnetuimmista suomalaisista maailmalla. Se tekee jo kirjasta kiinostavan. Toisaalta Hotakaisen tyyli sopii kuin nenä päähän Kimin tarinaan. Luettuani kirjan en voisi kuvitellakaan kenenkään toisen kirjoittavan tätä kirjaa. Se, ettei Hotakainen ei tunne formuloita, on ehdottomasti plussaa, eikä lukijankaaan tarvitse niistä sen kummemmin tietää. Kärryiltä ei tipahda. Kirja sisältää myös paljon kuvia ja loppuun on koottu Jäämiehen kommentteja sekä formulauran tilastotiedot. Onnistunut kirja kaiken puolin enkä yhtään ihmettele miksi se on kiinnostanut niin monia.

Kun olet lukenut Parviaisen Jumalan rakastajan, lue tämä.
”Iceman. Ron Dennis antoi tämän nimen Kimille. Se kertoo korkeintaan puolet siitä mitä Kimi on, mutta työminän täsmällisesti: tulet kylmästä, ajat kovaa, puhut vähän, et selittele mitään, teet työsi niin hyvin kuin osaat ja lähdet kohti seuraavaa kisaa. Hieman myöhemmin rooliin kuului pitää mustia laseja kaikkialla muualla paitsi suihkussa.”

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen. Siltala. 2018. 269.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti