” - Mulle on tarjottu piianpestiä, tokaisin kuin ohimennen. - Pääsisin töihin jo ens viikolla, niin olis teilläki yks suu vähemmän ruakittavana, sanoin Mattiin vilkaisten. Velipoika ei puhunut mitään, puhalteli vain tulikuumaa perunapalaansa.
- Jaa, mihnäpäin solis? Isä kysyi ja ojensi tyhjentyneen viinapikarinsa Mattia kohti.
- Siällä mihnä Siirikin on, vastasin kepeästi. - Huamenna pitää heti aamusta lähettää sana, notta pääsenkö mä tulemahan.
- No mikä ettei! Senkus meet! Isä julisti tyhjennettyään ryyppylasinsa. - Johan soot aikaihminen, ripille päässy ja rokotettu!”
Hakiessani syyskuussa kiinan kielen oppikirjaa kirjakaupasta sain Martan tarinan kaupanpäälle Kirjan päivän kunniaksi. Kyseessä on Syrjästäkatsojan tarinoita-sarjan spin-off-kirja.
Kirjan päähenkilönä on tällä kertaa Martta Valo, sarjan lukijoille tuttu henkilö Pukija ja Näkijä- kirjoista. Martta on se totuuksia pohjalaismurteella laukova puvustaja, joka ottaa nuoren Vienan siipiensä suojaan Yhdysvalloissa.
Kirja alkaa vuodesta 1917. Martta alkaa haaveilla rippikoulun jälkeen muutosta ja palveluspaikasta. Kotona on juopotteleva isä ja kurjat olot. Pian Kurikka vaihtuu Längelmäkeen, jossa Martta ahertaa piikana, rakastuu ja selviytyy. Kunnes sisällissota sotkee kaiken.
”Minut sanottiin ylös heti hautajaisia seuraavana päivänä. Olin kuulemma punikki niin kuin veljenikin eikä semmoisia lunttuja Ylitalossa tarvittu.”
Kirjanen on taattua Mustosta, kepeä, taitavasti kirjoitettu ja mielenkiintoinen. Martta on kieltämättä sarjan kahdessa viimeisessä kirjassa sen verran suuressa roolissa ja hänen menneisyyteensä viitataan Näkijä-kirjassa, että kurkistus siihen pienen kirjan verran oli paikallaan. Kirja antoi myös hyvän peilin Idan ja Kirstin elämään samana aikana. Sisällissota kohteli kaikkia yhtä huonosti, mutta eri tavoin.
”Kai se ajatus Amerikkaan lähdöstä iski päähän siinä kylmällä lattialla maatessa, kun kyyneleet vihdoin kuivuivat. Koska Jaakkoakaan ei enää tarvinnut odottaa, ei meillä ollut mitään syytä jäädä tähän kurjuuteen.”
Enni Mustonen: Martan tarina. Kirjakauppaliitto. 2021. 133 s.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti