lauantai 30. huhtikuuta 2016

Laura Save: Paljain jaloin

”En saata käsittää sitä, että kuolen. Että en koe enää kuin yhden joulun tai hyvällä onnella kaksi. Monet turhanpäiväiset asiat muistuttavat minua siitä, etten pääse kokemaan sitä kaikkea, minkä luulin vielä kokevani. Uusi kevättakki saa ajattelemaan, onko tämä nyt viimeinen kevättakki, jonka saan ostaa.”

Laura Save hakeutuu lääkäriin kipeytyneen polven takia. Siellä ei ollutkaan kierukkavamma, vaan osteosarkooma, reisiluuhun iskenyt syöpä. Tauti, johon hän on aina pelännyt sairastuvansa.

Siitä alkaa hänen kilpajuoksunsa kuoleman kanssa. Koko elämä muuttuu täysin, lääketieteen opiskelija joutuukin opiskelemaan lääketiedetä kantapään kautta, kun hoitoja ja lääkkeitä tulvii eteen kourakaupalla. Kotona on puoliso ja pieni lapsi, jotka joutuvat tasapainottelemaan omalla tavallaan syövän kanssa. Hoidot ovat rankkoja eikä tauti päästä otteestaan.

Silti Laura ei anna periksi. Hän kirjoittaa hoitojen aikana päiväkirjamerkintöjä, joihin kirja pohjautuu. Laura jatkaa opintojaan lääkiksessä, vaikka ei ole lainkaan varma ehtiikö hän koskaan valmistua. Hän kärsii ja kestää, tekee kaikkensa taudin voittamiseksi. Laura koettaa olla positiivinen ja katsoa tilannettaan toisin: hänen ei tarvitse pelätä dementiaa eikä hänen tarvitse koskaan pohtia urakehitystä tai kokea vaihdevuosia. Hän tulisi kuolemaan nuorena.

Kirja on myös hyvin fyysinen. Laura kuvailee varsin konkreettisesti kivun, hoitojen vaikutukset ja valtavan lääkevyöryn. Hän myös kertoo avoimesti syövän henkisestä puolesta ja millaista on valmistautua luopumaan elämästä. Hoitoon osallistuu Lauralle tärkeiksi tulevia lääkäreitä ja muita ammattilaisia, joiden ammattitaitoa hän ihailee vilpittömästi. Osastolta löytyy myös uusi ystävä ja kohtalotoveri: Katri.

Paljain jaloin on varsin koskettava kirja. Laura Save on jättänyt jälkeensä päiväkirjamaisen romaanin, joka ei peittele eikä vähättele, mutta ei myöskään mäsäile mitä on elää syövän kanssa. Kirjassa vilisee valtavasti lääketieteen termejä, mutta maallikkokin pysyy hyvin juonessa mukana. Kirjassa nousee voimakkaasti kysymys miksi. Sen Laura haluaisi tietää. Sen kyllä haluaisi lukijakin tietää, sen verran karmaiseva kirjassa kuvattu arki on. Laura toivoo kirjan lopussa, että ”Paljain jaloin” toimisi vertaistukena, tietopankkina ja elämyksenä. Ja että ihmiset eläisivät rohkeaa ja itsensä näköistä elämää. Oli se pitkä tai lyhyt.
”Käyn toistuvasti mielessäni kuolemaan liittyviä pelkojani. Tuleeko helvetillisiä kipuja? Joudutaanko ruokatorveeni tai henkitorveeni laittamaan stentti, jotta se pysyisi auki loppuun saakka? Pystynkö pahoinvvoinniltani syömään tai ylipäätään nielemään mitään? Tuleeko minulle etäpesäkkeitä aivoihin ja mitä siitä sitten seuraa?”

Laura Save: Paljain jaloin, Wsoy 2013, 380s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti