perjantai 9. syyskuuta 2016

Mark Levengood: Vasten auringon siltaa

”Jo toisella viikollani osastolla minut pantiin huolehtimaan ruumiista.”Te suomalaiset olette niin hyviä kuolleiden kanssa”, sisar Sylvi sanoi, ja minä hymyilin ja näytin siltä kuin Kuolema olisi paras ystäväni, vaikken oikeastaan lainkaan ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti.”

Vuosia sitten Suomen tv:ssä pyöri eräs keskusteluohjelma. Sitä piti suomea jännällä tavalla puhuva kaljupäinen herrasmies. Mies vaikutti kovin kiltille, älykkäälle ja hauskalle – erilaiselle.Hän oli tuulahdus jotakin tuttua ja samalla jotakin eksoottista. Minusta tuli fani kertaheitolla.

Vuosien saatossa Mark Levengood on tullut tutuksi lehtien sivuilta, lukuisista haastatteluista ja lukemattomista juontokeikoistaan. Kuninkaallisia seuraavana Levengoodiin on saanut törmätä tämän tästä. Levengood on mukana monessa, hän on muun muassa Ruotsin kuningasperheen luottojuontaja. Ah miten mieltäni lämmittikään se miten hän prinssi Carl Philipin häitä juontaessaan yht´äkkiä heitti suomenkielisen kommentin!

Mark Levengood on monen kulttuurin kasvatti. Hän on syntynyt Yhdysvalloissa amerikkalais-suomenruotsalaiseen perheeseen. Vahemmat erosivat, isä jäi Amerikkaan ja muu perhe muutti Suomeen. Muuttaessaan Suomeen Mark ei osannut suomea, mutta onneksi perheellä oli keittäjä Lempi.

Levengoodin lapsuus Suomessa ei ollut mitään ruusuilla tanssimista. Vasten auringon siltaa päästää hetkeksi kurkistamaan Levengoodin lapsuuden Suomeen, jossa pahinta oli päätyä somistajaksi ja jossa kanslistin kirjeenvaihtoilmoituksen takana onkin toisen naisen mukaan lähtenyt exä. Kirja kertoo myös 1980 – luvun Ruotsista, jossa moni puliukko oli suomalainen sekä nyky-Ruotsista, jossa nuoret haluavat julkkiksiksi ja haluavat vain tietää keitä julkkiksia Mark on tavannut tai jossa on vielä homofobiaa. Levengoodin suurennuslasin alle joutuvat myös muun muassa vanhat koulukaverit ja omituiset sukulaiset. Ja tietenkin Markin rakas Lempi.

Synkeitä kuvia elämästä siis? No ei aivan. Levengoodin tapa kertoa synkemmistä ja aremmistakin asioista on kepeä ja humoristinen. Hän kun ei anna tapahtuneen musertaa itseään, vaan löytää niistäkin aina jotakin positiivista. Mark pitää itseään pinnallisena, mutta minusta hänessä on valtavasti syvyyttä. Pinnallinen ihminen ei kirjoittaisi mitään näin fiksua kuin ”Vasten auringon siltaa.”

Levengood on, kuten hänen kirjansa, kuin lasillinen virkistävää mansikkamehua kauniina kesäpäivänä. Sopivan kirpeää, ei liianhapanta eikä liian makeaa. Sellaisesta tulee hyvälle tuulelle.
”Saatan olla maailman pinnallisin ihminen, mutta kun kerran valitin asiasta kirkkoherralleni, hän taputti minua käsivarrelle ja sanoi: ”Muista, että Jumala loi pinnankin.””


Mark Levengood osallistui taannoin Helsinki Lit – tapahtumaan ja oli Rosa Liksomin haastateltavana. Tämän mainion haastattelun pääset katsomaan oheisesta linkistä. 

http://areena.yle.fi/1-3461402

Mark Levengood: Vasten auringon siltaa. Kustantamo S&S. 2015. 135s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti