maanantai 11. syyskuuta 2017

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi

"'Tuntuu, että nykyajan ihmiset ovat luopuneet sivistyksen ihanteesta', sanoin, en aivan yhtä hienosti ja kirjakielellä. Mietin loukkaantuisiko Paul, luulisiko että viittaan hänen juoksemiseensa. 'Kaikesta on tullut pintaa. Ihmisten elämä pyörii oman hyvinvoinnin ja kauniin ja hyvän arjen ympärillä.'"

Törmäsin tähän kirjaan jossakin niistä lukemattomista kirjallisuuteen liittyvistä artikkeleista, joita luen. Aihe vaikutti mielenkiintoiselta – bloggaanhan itsekin.

Kirja kertoo Dora G:n blogista, jota nimettömäksi jäävä päähenkilö lukee ja jää siihen koukkuun. Siinä sivussa hän kirjoittaa väitöskirja Oscar Wildestä. Kirjan toinen päähenkilö on bloggaaja Dora G, joka on riippuvainen tykkäyksistä ja ihailusta. Kaiken on pakko olla täydellistä. Blogin menestys tuo Doralle kustantamolta tarjouksen kirjoittaa kirja. Kirja etenee nihkeästi, julkaisujuhlien suunnittelu ei. Lisäksi on vielä Pauliina, täydellisyyttä haluava rikki oleva ihminen.

Näiden henkilöiden ja heidän lähipiirinsä arjen ja pohdintojen ympärillä kirja pyörii. Ainoa oikeastaan jännitettävä ja seurattava asia on saako Dora kirjansa valmiiksi.
Kirja ei ollut edistynyt lainkaan, mutta Doralla oli vielä aikaa. Eikö? Dora tarttui kalenteriinsa ja selaili sivuja eteenpäin. Kyllä, päiviä piisaisi toisensa perään, ei hätää. Hän järjesteli kukkia paremmin maljakoihin ja pesi meikit pois naamaltaan. Meikkasi uudelleen.”

Minua tämä kirja ei vakuuttanut. High life -romaaniksi luonnehdittu kirja on toki hyvä tarkastelukulma aikamme ilmiölle, mutta se on hiukan sekava. Tarina ei oikeastaan edennyt, vaan kulkee vähän tyhjäkäynnillä. Kristallipalatsi tuntui näin muotia ja latteja välttelevälle nörtille melkoisen pinnalliselta eikä Oscar Eilden osuuskaan auennut, mutta ehkäpä tämä kirja on kuin sipuli, se avautuu kunnolla vasta toisella tai kolmannella lukukerralla. Se on sinänsä erilaista kuin aikamme nopea pinnallisuus, jossa kaiken pitää olla kuin Doran blogi: täydellisen hiottua, josta tykkäykset tulee näkyä heti. Tai muuten tuntuu, että jokin on pielessä.
"Elämäntyyli kertoo muille mitä olemme. Se, joka hallitsee täydellisen kauneuden, hallitsee kaiken."


Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi. Tammi. 2016. 345 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti