perjantai 22. kesäkuuta 2018

Minna Eväsoja: Shoshin - aloittelijan mieli


”Mestarin tasolle ei ole oikotietä. Perusteet ja säännöt ovat kaiken oppimisen pohja ja niiden tulee olla hyvin hallussa, oli kyse sitten tieteestä, teetaiteesta tai kalligrafiasta. Tullakseen taitavaksi on syytä ennen kaikkea harjoitella kärsivällisesti.”
”Aloittelijan mieli on ennakkoluuloton ja avoin, vaatimaton ja nöyrä. Oppimisessa yksinkertaiset asiat ovat kaikkein vaikeimpia ja niihin tulisi palata aina uudestaan ja uudestaan, sillä yksinkertainen muoto paljastaa armotta virheet, ei ole mitään millä verhota osaamattomuuttaan.”

Pari vuotta sitten käsiini osui Melkein geisha-kirja, joka kertoi Minna Eväsojan kokemuksista kiehtovassa ja jokseenkin erikoisessa Japanissa. Kun huomasin hänen kirjoittaneen uuden kirjan, oli se ehdottomasti luettava. Tällä kertaa hän perehdyttää lukijaansa jälleen japanilaisuuteen, mutta eri näkökulmasta kuin viimeksi.

Minna Eväsojan uusin kirja Shoshin – Aloittelijan mieli on todellinen japanilaisen viisauden aarreaitta. Kirjassa kerrotaan lyhyiden lukujen kautta japanilaisesta estetiikkasta yli tuhannen vuoden ajalta. Lukija pääsee kurkistamaan muutamaan perinteiseen japanilaiseen taidemuotoon ja tutustumaan useampaan keskeiseen käsitteeseen ja ajattelutapaan. Tästä voisi kuvitella, että kirja on kuiva ja tylsä, mutta noita kahta se ei todellakaan ole.
”Keskeinen ajatus japanilaisessa käsityksessä oppimisesta on, että tieto saavutetaan ”ilman opettajaa”. Opettaja on suunnannäyttäjä, tukija ja rinnallakulkija, joka voi avata tai sulkea mahdollisuuksia, mutta tieto tulee löytää itse menneiden mestareiden oppeja opiskelemalla ja nykyisten mestareiden toimintaa havannoimalla. Japanilaisessa ajattelussa ensiarvoisen tärkeää on löytää hyvä opettaja, joka voi johdattaa oikeaan suuntaan ja avata myöhemmin ainutlaatuisia mahdollisuuksia.”

Moni asia on asennekysymys, ja asenteesta ja sen vaikutuksesta puhutaan kirjassa paljon. Meillä ollaan kovin päämäärätietoisia, mutta kirjan luettuani jäin pohtimaan miten sisäinen asenne ja tekemisen tavat saattavat olla jopa varsinaista päämäärää tärkeämmät ja keskeisemmät. Ei ole aivan sama, miten ja miksi asioita tehdään. Japanissa ajatellaan, että tie, jolla opettaja on suunnannäyttäjä, antaa tilaa omalle uteliaisuudelle.
”Japanilaisessa kulttuurissa on kautta aikojen osattu arvostaa tietoa, oppimista ja kauneutta. Vanhoissa teksteissä tietoa on kuvattu niin peiliksi kuin sydämen jalokiveksi tai häräksi. Tieto on myös metafora mielen kultivoinnille sekä todelliselle, alkuperäiselle minuudelle ja elinikäiselle oppimiselle: sitä tulee jatkuvasti kartoittaa ja ylläpitää, sillä oppiminen on alati muuttuva, aktiivinen tila.”
”Aloittelijan mieleen kuuluu nöyryys valtavan tietomäärän edessä. Tieto on kuin loputon vuori, jtoa ei pysty ehkä koskaan valloittamaan, mutta matkalle kannattaa silti lähteä. Huipulle johtaa monta tietä: yhdelle tie voi olla helppo ja nopea, ja toisen valitsema tie voi olla vaikea ja työläs. Tiedon vuorta ei pysty valloittamaan hetkessä, sillä matka on pitkä ja vaatii merkittäviä ponnisteluita. Osa ei pääse perille koskaan.”

Tämä kirja on todellinen helmi. Pariinsataan sivuun on saatu mahtumaan niin paljon kauneutta ja viisautta, että suosittelen lukemaan tätä lyhyen luvun kerrallaan. Jos kirjan ahmii kokonaan, monet sen hienoista viisauksista vilahtaa vain ohi. Eikä Shoshin – Aloittelijan mieli ole vain lukuelämys, vaan se sisältää toinen toistaan hienompia kuvia. Kuvat ovat pääosin Ateneumin taidemuseon Antellin japanilaisten puupiirrosten kokoelmista.

Japanilaisessa kulttuurissa on kautta aikojen osattu arvostaa tietoa, oppimista ja kauneutta. Eväsoja tuntee aiheensa perin pohjin, tämä filosofian tohtori on tutkinut japanilaista kulttuuria ja hän on opiskellut Japanissa parissa eri yliopistossa sekä teetaidekoulussa. Sinun ei tarvitse olla Japani-tuntija tarttuessasi tähän kirjaan, eväsoja osaa selittää kaiken kansantajuisesti.

Ehdottomasti omaan hyllyyn hankittava, uudelleen luettava kirja.
”Ihmiset kaipaavat usein asioille selityksiä ja etsivät pulmiin monimutkaisia vastauksia. Loppujen lopuksi asiat ovat yksinkertaisia.”
”Elämässä jokainen hetki, jokainen kokoontuminen, kohtaaminen, on ainutlaatuinen, eikä toistu koskaan samana, vaikka samat ihmiset kokoontuisivat samassa paikassa, ja tilaisuuden kulku sekä kaikki tarjoiltava ruoka ja juoma olisivat täysin samat, sillä ihmisen mieli ja koettu tunnelma ovat alati muuttuvia. Siksi jokaiseen kohtaamiseen tulee valmistautua kuin viimeiseen, niin että huomenna saattaa kuolla rauhallisin mielin”

Areenasta löytyy Eväsojan haastattelu kirjan teemoista:
Minna Eväsoja: Shoshin - aloittelijan mieli. Gummerrus. 2018. 196 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti