”Nainen näytti ja vaikutti naiselta, johon olisin voinut törmätä ihan missä tahansa. Hänet erotti lukuisista siviilielämässä tapaamistani naisista vain se, että hän oli syyllistynyt henkirikokseen ja oli vanki.”
Kirja naisvangeista pitkään vankilassa työtä tehneet naisen näkökulmasta. Mielenkiintoista. Pidin tosi paljon Ylen Linna-sarjasta ja nuorempana olin paljonkin tekemisissä ulkomaalaisten vankien kanssa, joten ehdottomasti kirja lukujonoon.
No juu, niin on tainnut olla kiinnostava kirja aika monesta muustakin, sen verran pitkät lainausjonot kirjalle oli. Kirjaa piti odottaa… pitkään.
Kaisa Tammi on nainen, joka kasvoi alkoholisti-isän juomisen varjossa. Vanhempien erottua seurasi lähiöelämää levottomassa lähiössä. Nuori Kaisa haaveili näyttelijän urasta, kävi Kallion ilmaisutaidon lukion, mutta päätyikin opiskelemaan psykologiaa. Lama-aikana kesätyöpaikoista oli pulaa ja niinpä hän päätyi kesätöihin Nokalle. Siitä alkoi ainutlaatuinen vankilaura vankilapsykologina ja sittemmin vankilanjohtajana.
Kirja on kurkistus paitsi Tammen elämään, myös suomalaiseen vankienhoitoon, etenkin naisvankien osalta. Kirjassa käydään vankilamailmaa läpi eri teemojen avulla, jotka jollakin tavalla kytkeytyvät Tammen elämään ja uraan: romanit, rasismi, vankilateatteri, lapset vankilassa jne. Vankila on kovin miehinen systeemi, että onneksi on Tammi, joka on jaksanut vuosia, vuosikymmeniä jaksanut pitää ääntä naisista ja naisvangeista. Pitkä vaikuttamistyö on kantanut myös hedelmää. Tämän kirjan pääteemana on oikeastaan naiseus, ei niinkään vankeus, koska vankila-aika on oikeastaan jäävuoren huippu sinne päätyvien naisten elämässä.
Hyvää kannatti odottaa, sen voin kirjasta kyllä todeta. Kirja on mielenkiintoisesti kirjoitettu, Tammen oma elämäntarina ja muistot vankiloista ja vangeista kulkevat eri teemojen lomassa sujuvasti. Kirjassa on paljon faktatietoa, mutta tieto ei tee kirjaa tylsäksi tai kuivaksi lukea. Ennen kaikkea tämä kirja on muistutus siitä mitä kaikkea on raflaavien klikkiotsikoiden takana, etenkin naisten tekemien rikosten takana.
Suosittelen kirjaa itseasiassa kaikille ihan vain sen takia, että tulisi edes joskus ajatelleeksi, ettei elämä ole mustavalkoista.
”Nyt kun Hanna seisoi yleisön edessä ja kertoi elämästään, oli se myös minulle silmiä avaava hetki. Hanna muistutti elämästä tilastomerkintöjen takana.”
Kaisa Tammi: Naisvankilan pomo. WSOY Kustannus. 2022. 274s.
Kiitos kirjavinkistä :)
VastaaPoista