keskiviikko 27. joulukuuta 2023

John Boyne: Kaikki särkyneet paikat


 ”Matkustin Sydneyyn, maailman ääriin, päästäkseni irti menneisyydestäni. Nyt tiesin, että se on mahdotonta. Olinpa sitten Ranskassa, Australiassa tai Englannissa – tai vaikka Marsissa – nuo Kurtin mainitsemat kauniit arvet seuraisivat minua aina. Ja palauttaisivat minut aina takaisin sinne. Sinne toiseen paikkaan. Sitä en voisi koskaan paeta.”

Poika raidallisessa pyjamassa - kirjan taustoja lueskellessani huomasin, että kirjalle on tullut jatko-osa tänä vuonna. En malttanut odottaa kirjaa kirjaston varausjonosta, vaan kuuntelin sen äänikirjana. 


Brunon kolme vuotta vanhempi sisar Gretel, siis se ”Toivoton tapaus”, on ehtinyt jo kunnnioitettavaan 91 vuoden ikään. Hän elää varsin rauhallista vanhan rouvan elämää Lontoon Mayfairessa. Puoliso  Edgar on jo kuollut, mutta vaimoja vaihtava poika käy äitinsä luona aina välillä. Naapurissa asuu vanhuudenhöperö Heidi ja joskus myös Oberon, Heidin lapsenlapsi piipahtaa myös Gretelin elämässä. Elämä on mukavaa ja tasaista päiväkävelyineen kaikkineen.


Vaikka moni asia on ulkoisesti hyvin, Gretel ei halua puhua kenellekään itsestään, oikeasta nimestään, lapsuudestaan ja menneisyydestään. Hän on piilotellut noita vaiheita vuosikymmeniä. 


Sota on ohi ja perhe hajonnut, Bruno kuollut ja isä hirtetty. Gretel ja hänen äitinsä pakenevat Pariisiin peitenimien turvin. Siellä he joutuvat huomaamaan, ettei menneisyys jätä niin herkästi rauhaan mitä he kuvittelivat. Karmein seurauksin.


Gretelin pakomatka jatkuu, tällä kertaa yksin. Seuraavaksi hän suuntaa Australiaan, joka tuntuu turvalliselta ja riittävän kaukaiselta vaihtoehdolta. Mutta ei, sielläkään ei ole hyvä.  Australiassa vastaan tulee Auschwitzin ajoilta vanha tuttu, joka myös salaa menneisyyttään. Gretel ajattelee ensin paljastaa hänet, mutta tajuaa sitten, että se tietäisi ongelmia myös hänelle itselleen. 


Matka jatkuu Lontooseen. Gretel tutustuu juutalaiseen Davidiin ja tämän ystävään Edgariin. Gretel uskaltaa paljastaa lopulta miesystävälleen taustansa, joka maksaa hänelle paljon. Mitä harvempi asiasta tietää, sitä parempi. Gretel jää kuitenkin Lontooseen ja menee naimisiin Edgarin kanssa.


Nyt yli 90-vuoden ikäisenä Gretel joutuu tilanteeseen, jossa hänen tarkoin salaamansa menneisyys on vaarassa paljastua. Gretel saa alapuolelleen uudet naapurit. Poika muistuttaa Greteliä Brunosta, pikkuveljestä, joka kuolee ”Poika raidallisessa pyjamassa” - kirjan lopussa. Tahtomattaankin Gretel sotkeutuu naapureidensa elämään vakavin seurauksin.


Gretel kertoo tarinaansa kahdessa tasossa: nykyhetkessä keskellä Lontoota ja nuorena ympäri maailmaa. Äänikirjassa selkeyttä tuo kaksi eri lukijaa, joista Erja Manto vanhana Gretelinä on loistava. Pariin kertaa tarinassa on välinäytös, ensimmäinen Gretelin pojan lapsuudesta ja toinen sota-ajan Puolasta.


Kaikki särkyneet paikat on erilainen, mutta taitavasti kirjoitettu keskitysleirikirja.  Boyne päätti jo viimeistellessään Poika raidallisessa pyjamassa -kirjaa, että sisar Gretelin tarina vielä jatkuu toisessa kirjassa. Kirjassa pohditaan miten paljon natsien tekemiset vaikuttivat vielä pitkään sodan jälkeenkin hyvin monen elämässä. Kirja laittaa väkisinkin ajattelemaan voiko menneisyyttä paeta vaihtamalla nimeä, salailemalla tai maan vaihdolla. Ja minkä verran lapsi on vastuussa vanhempiensa teoista.

Vaikuttava kirja, kuten edeltäjänsäkin. Nämä kaksi tarinaa elää mielessä pitkään.

"Mutta nyt, joka ilta ennen kuin nukahdan, viimeinen sana mitä huuliltani päästän, on hänen nimensä. Minä rukoilen, että ennen aamua minut lopultakin otetaan pois tästä maailmasta, ja saan taas juosta hänen luokseen, ja me olemme jälleen yhdessä. Ja saan sanoa hänelle, miten pahoillani olen."


John Boyne: Kaikki särkyneet paikat. Bazar. 2023. Lukijat: Erja Manto, Anni Kajos. 11t 37min. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti