perjantai 28. lokakuuta 2016

James Bowen: Bobin joulu

”Bob oli valinnut minut, pikemminkin kuin päinvastoin. Se voisi jättää minut milloin tahansa, tilaisuuksista ei ollut koskaan puutetta. Mutta se ei jättänyt, vaan oli mieluummin minun rinnallani. Valinta oli sen.”

Jamesin ja Bobin tarina on hurmmannut miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Bobin joulu on kolmas suomeksi ilmestynyt kirja parivaljakon elämästä. Niistä kahdesta ensimmäisestä pääset lukemaan tästä

Lyhyesti kaksikon tarina on seuraavanlainen: James oli huumeista toipuva nuori mies, joka yritti elättää itsensä katusoitolla ja myymällä Big Issue – lehteä. Eräänä päivänä hän löysi Bobin ja kissa ei suostunut lähteäämn Jamesin luota. Lopulta kissa lähti seuraamaan Jamesia, kun tämä lähti soittamaan kaduille. Mies ja kissa herättivät huomiota Lontoon kaduilla ja lopulta monen vaiheen jälkeen heistä tuli maailmankuuluja.

Tämän kirjan alussa James ja Bob ovat jo päässeet kadulta, heistä on tullut kuuluisia ja päätyneet kustantamon pikkujouluihin. Juhlissa James kokee olonsa ulkopuoliseksi ja muistelee elämäänsä kadulla.

James palaa ajassa muutaman vuoden taaksepäin, aikaan, jolloin hän myi vielä lehtiä ja soitti kadulla Bob seuranaan. Joulu oli tulossa ja Jamesilla oli jalassaan kova kipu. Se oli estänyt häntä työskentelemästä, mutta sähkö ja kaasu alkoi loppua, niin Jamesin oli pakko lähteä tuiskun ja pakkasen keskelle. Sinä vuonna joulukuu sattui olemaan Lontoossa harvinaisen luminen ja kylmä.

Jamesin ja Bobin matkassa aika ei todellakaan tule pitkäksi. Monenlaisia käänteitä kaksikko joutuu kohtaamaan tienatessaan ja samalla pelastaessaan jouluaan. Joulu ilman sähköä ja kaasua – ja samalla ilman etukäteen hankittuja jouluruokia – ei todellakaan ollut Jamesista mikään joulu. Hän vähättelee jouluaan, mutta haluaa viettää edes vaatimattomalta tuntuvat joulun Bobinsa kanssa. James ja Bob kohtaavat joukon ilkeitä ihmisiä, jopa Jamesin vanhan diilerin. Onneksi kaksikko tapaa enemmän ystävällisiä ihmisiä. Osa on heille tuntemattomia, osa tuttuja. Moni haluaa muistaa Jamesia ja Bobia jouluna erilaisin lahjoin. Kuin ihmeen kaupalla Jamesin joulusta tulee aivan erilainen kuin miltä alkuun vaikutti.
””No, mitä te kaksi ajattelitte tehä jouluna?” hän kysyi.
”Ei paljon mitään, istutaan television ääressä kahteen pekkaan ja syödään jotain maukasta, toivottavasti ainakin.”
”Kuulostaa ihanalta”, hän sanoi.
”Aika vaatimatonta verratuna muiden ihmisten isoon päivään.2
”Niin, mutta sinä olet luultavasti paljon tyytyväisempi kuin monet heistä. Sinä vietät päivän jonkun sellaisen kanssa, joka tekee sinut onnelliseksi eikä riitele, joten minä vähän luulen, että sinun olohuoneessasi on paljon enenmmän rakkautta kuin monella muulla.”"

Erityisen koskettava pätkä kirjassa on, kun James tapaa kadulla menneisyytensä. Hänellä itsellään ei mene kovin hyvin, mutta antaa vähistä rahoistaan kympin kadulla kylmyydessä nukkuvalle miehelle. James on ollut itse aiemmin samassa tilanteessa, hän tietää mitä mies joutuu kokemaan. Tämä ei jää ainoaksi ystävälliseksi eleeksi Jamesilta: hän ostaa ison kasan joulukortteja, kirjoittaa joulutervehdyksen ja antaa niitä lehtiä kaupitellessaan vastaantuleville ihmisille.

En ole lainkaan jouluihminen, mutta tämä kirja jouluisuudestaan huolimatta ei ole imelä tai teennäinen. Bobin joulu on ajaton, se kertoo ihmisen ja eläimen ystävyydestä, ihmisten hyvyydestä, sitkeydestä ja toipumisesta. James on usein puhunut haastatteluissa miten päihdeongelmaisia, kodittomia ja toipilaita katsotan aivan kuin he olisivat näkymättömiä. Hän on itse ollut sellainen, hän tietää mistä puhuu. Nyt hän on maailmankuulu mies, jolla on ainutlaatuinen tarina kerrottavanaan. Kepeän tarinan sisällä on paljon syvempi viesti siitä miten me kohtelemme päihdeongelmaisia, kodittomia ja kadulla eläviä eläimiä.
””Tuo kortti on yksi niistä syistä, miksi me sotkimme paikat viime viikonloppuna”, Bele kihersi. ”Olin tekemässä korttia, kun Bob tuli katsomaan ja painoi tassunsa tarkoituksella siihen. Sen piti olla vain minulta, mutta Bob selvästikin halusi, että se on meiltä molemmilta.”"

Jamesin ja Bobin tarina on päätynyt myös valkokankaalle. Briteissä ensi-ilta on 4.11.2016.  Suomessa elokuvan ensi-ilta on 24.2.2017.


James Bowen: Bobin joulu. WSOY. 2016. 159s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti