lauantai 12. marraskuuta 2016

Raija Oranen: Ackté!

”Oli tehtävä kaikki, jos halusi suureksi laulajaksi. Ei riittänyt, että lauloi suurenmoisesti, oli myös näytettävä suurenmoiselta. - Sillä jo enne kuin kukan on kuullut äänesi, ovat kaikki nähneet sinut ja päättäneet, onko sinusta mihinkään.”

Nuori Aino Ackté on päättänyt tulla tähdeksi. Vaatimukst ovat kovat, mutta kova on Ainokin. Lujasta tahdosta tulee elämän mittainen tehtävä. Ilman sitä Aino Ackte tuskin olisi sitä kaikkea, josta me hänet tunnemme.Tuo luja tahto menestyä on myös Raija Orasen Ackté! -kirjan punainen lanka.

Kirjan alussa 18-vuotias kaunis ja upeaääninen Aino Ackté on saapunut äitinsä kanssa Pariisiin aloittamaan lauluopinnot. Hän on jo kotimaassaan jonkinlainen pikku tähtönen, mutta suuri maailma pitäisi vielä valloittaa ja voittaa tärkeimmät palkinnot. Se ei käy ilman opintoja, yksinäisyyttä, juonittelua ja kalliiksi tulevia illallisjuhlia. Päänvaivaa tuottavat Ainon melkoisen despoottimainen äiti ja Suomeen jäänyt poikaystävä Heikki Renvall.

Ainon äiti on varsinainen despootti ja tytär kuuntelee äitiään hiukan liian kiltisti – ainakin alkuun. Emmy -äiti on itse menestynyt laulajatar, jolla on huimat vaatimukset tytärensä suhteen. Alkuun hän ei anna Ainon laulaa nuottiakaan, mutta lopulta lupa heltiää ja Ainon tulee olla vain paras. Mikään muu ei kelpaa.

Ajan mittaan Ainosta tulee tähti ympäri Eurooppaa ja hän yrittää menestyä myös USA:ssa. Menestys valtameren takana takaa paremmat asemat, kun laulaja neuvottelee sopimuksistaan Euroopassa. Aino on juhlittu ja ihailtu, menestynyt laulaja. Hän saa tavata kuninkaallisista aikansa taideneroihin ja pyöriä seurapiireissä. Ihailijoita riittää enemmän kuin sormia. Ja vihamiehiä. Kilpailu on kovaa, taiteilijat kateellisia toisilleen ja aina valmiina pilaamaan muiden maineen.

Vaikka Ainolla on Heikkinsä, hän silti ajautuu Pariisissa suhteeseen Albert Edelfeltin kanssa. Kesken salasuhdettaan Ainolla on kiire mennä naimisiin Renvallin kanssa, koska hän odottaa lasta. Aino ei kuitenkaan halua jättää estradeja, matkustelua ja laulamista, vaan yrittää sovittaa prheen ja ammatin yhteen. Tuohon aikaan avioituminen ja lasten saaminen merkitsivät, että lavalle pääsystä on turha haaveilla.

Aino Ackté oli naimisissa kahdesti. Avioliitto Heikki Renvallin kanssa päättyi eroon ja Aino avioitui uudelleen parin vuoden päästä maaherra Bruno Jalanderin kanssa. Hän oli tuolloin 43-vuotias ja oopperaura alkoi olla ohi. Muutaman vuoden Aino malttoi viettää Suomessa, mutta veri veti takaisin Pariisiin.Uusi aviomies oli löytänyt sillä välin muuta tekemistä. Myöhemmällä iällään Ackté oli aktiivinen kulttuurivaikuttaja Suomessa, hän oli perustamassa muun muassa Kansallista Oopperaa. Savonlinnan oopperajuhlat syntyivät Ainon ja Heikki Renvallin aloitteesta.

Raija Orasen kirja on mielenkiintoinen kuvaus Suomen kaikkien aikojen kuuluisimmasta oopperalaulajasta. Oranen on mennyt hyvin Ainon nahkoihin ja hän on onnistunut kutomaan Ainon yksityiselämän, taiteen sekä historian eri vaiheet hyvin yhteen. Oranen on taustatyönsä tehnyt huolellisesti, hän kirjoittaa historiaa eläväksi ja saa lukijan hyppäämään sadan vuoden aikaisiin tapahtumiin mukaan muiden aikalaisten joukossa. Ainon elämän kiemuroissa ei aika todellakaan käy pitkäksi. Historiallisista romaaneista ja elämänkerroista pitävälle tämä on yksi tämän vuoden mukaansatempaavimpia lukuelämyksiä.
”Käsiini satui valokuva, joka on otettu Olavinlinnan juhlilla 1930, samana vuonna jolloin lapualaiset pakottivat Brunon eroamaan maaherran virasta. Minä seisoin kuvassa lavalla puhumassa paperi kädessä, ilmeisesti kiittelemässä esiintyjiä. Kun katsoin hahmoani, kauhistuin. Jotenkin olin luullut, etten ollut muuttunut kovinkaan paljon parhaista päivistäni. Mutta mitä näinkään! Uumansa kadottaneen, raskastekoiseksi muuttuneen matroonan, jonka kaula oli miltei uponnut hartioihin ja kasvot olivat levinneet leivinuunin kaltaisiksi. Pahinta kaikessa oli kampaus, tuo hirveä muodin sanelema polkkatukka, jonka olin luullut nuorentavan minua.”


Raija Oranen: Ackté! Kustannusosakeyhtiö Teos. 2016. 443s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti