tiistai 30. huhtikuuta 2019

Andrew Morton: Meghan - prinsessa Hollywoodista

”Kuva kuningattaresta ja Meghanin äidistä, afroamerikkalaisesta Doria Raglandista seisomassa yhdessä Pyhän Yrjön kappelin edustalla, on oleva symbolinen hetki. Toinen on orjan jälkeläinen, toinen Britannian historian pisimpään vallassa ollut monarkki.”
Kaino nuori tyttö tapaa komean miehen, seurustelee, menee prinssin kanssa naimisiin, saa puoli valtakuntaa ja elää elämänsä onnellisena loppuun asti. Tai no, elää onnellisena ehkä muutaman vuoden ja loppuelämänsä paparazzien jahdatessa joka askelta.

Tällaisiin neitoihin brittihovissa on totuttu. Siivoihin, kainoihin, omalla tavalla ahkeriin, mutta ehdottomasti naimattomiin puhtoisiin pulmusiin. Eronneita ei ole suvaittu, eivätkään neidot ole olleet ennestään julkkiksia. 

Kunnes tuli Meghan.

Meghan Markle on toista maata kuin nuo kainot edeltäjänsä. Hän on ehtinyt tehdä paljon ennen prinssiään. Mitä, sitä Morton raottaa.

Rachel Meghan Markle syntyi Los Angelesissa 4. elokuuta vuonna 1981 keskiluokkaiseen kahta rotua olevaan uusioperheeseen. Isälle avioliitto oli toinen, hänellä on kaksi lasta entuudestaan, ne kuuluisat ilkeät sisaruspuolet. Vanhempien avioliitto ei kestänyt muutamaa vuotta pidempää. 

Kahden rodun välissä tasapainoilu on ollut Meghanille vaikeaa. Hän on pohtinut paljon kumpaan ryhmään hän kuuluu - vai kuuluuko kumpaankaan. Neiti Markle on ehkäpä tämän takia ollut innokkaasti jo nuoresta heikoimpien puolella ja halunnut vaikuttaa. Nuorena Meghan haaveili Hollywood-tähteydestä, Oscarin voittamisesta ja Diana 2.0 olemisesta.

Meghan oli jo nuorena lahjakas esiintyjä ja tiesi alasta yhtä ja toista filmiteollisuudessa työskentelevän isänsä kautta. Myöhemmin hän opiskeli teatteria ja kansainvälisiä suhteita Chicagon liepeillä Northwesternin yliopistossa. Vuonna 2003 hän valmistui ja lähti harjoittelijaksi Yhdysvaltain Buenos Airesin suurlähetystöön. Argentiinassa hän suoritti ulkoasianhallintoon karsivien työntekijöiden koneen reputtaen sen.

Meghanin mieli paloi esiintymään. Isän suhteet auttoivat saamaan pienen roolin General Hospital -sarjassa. Ura jatkui pieninä piipahdusrooleina milloin missäkin. Koekuvaukset toisensa jälkeen toivat kokemusta, muttei töitä. Hän oli liian vaalea tummaihoisten rooleihin ja liian tumma valkoisten rooleihin. Sitkeys lopulta palkittiin, kun 35 dollarin pikkumusta mukanaan hän meni Pukumiehet-sarjan koekuvauksiin ja sai Rachelin roolin, mainetta, rahaa ja muuton Torontoon.

Rachelin rooli teki Meghanista tunnetun ja hän keksi käyttää sitä hyväkseen ajatustensa eteenpäin kertomiseen. Meghan perehtyi somen saloihin, perusti Instagram-tilin, ja sai sille paljon seuraajia.  Hän perusti myös blogin, The Tigin, joka sai nimensä hänen suosikkiviininstään. Lifestyle-tyylisessä blogissaan hän kirjoitti muodista, matkustelusta ja ruoasta. Tunnettuus toi mahdollisuuksia, joita Meghan hyödynsi monin tavoin vaikuttamispyrkimyksiinsä
”Meghan oli johtanut The Tig italialialaisesta viinistä Tignanello. Se on Sangoviese-sekoitus ja ensimmäinen Chianti, joka tehdään ilman vaaleita rypäleitä - viini, joka on syntynyt  viinintekijän halusta saada tuotteensa erottumaan lukemattomien punaviinien joukosta. Meghan piti joukosta erottumisen ajatuksesta. Malja sille, hän ajatteli.”
Ilmeisesti kaikki suhteet ennen Harryä osoittautuivat sammakoiksi. Meghan on ehtinyt olemaan naimisissa ennen Harryään tuottaja Trevor Engelsonin kanssa. Seurustelu kesti kuusi vuotta, avioliitto kaksi. Meghan  ja Harry tapasivat heinäkuussa 2016 sokkotreffeillä Lontoossa. He ehtivät tavata vielä toisenkin kerran ennen kuin Meghan palasi Kanadaan. Vain kahden tapaamisen jälkeen Harry kutsui Meghanin mukaansa safarilomalle Botswanaan. Suhde syveni salassa kaukosuhteena, kunnes lokakuussa 2016 tieto uudesta kuninkaallisesta parisuhteesta levisi laajan yleisön tietoon. Meghan sai niskaansa seksismiä ja rasismia enemmän kuin hän oli koskaan kokenut. Harry huolestui ja hovi julkaisi harvinaisen lausunnon. Meghan joutui samalla pohtimaan, oliko hän rakastunut titteliin vai mieheen. Kaikki kuitenkin näytti menevän hyvin: Meghania alettiin kouluttaa tulevaan rooliinsa, käytiin kuningattaren luona kello viiden teellä, the Tig ja sometilit suljettiin ja lopulta vasemmassa nimettömässä kimmelsi sormus. Matka kohti roolien roolia alkoi.

Andrew Mortonin kirja on taattua laatua, hänhän on kirjoittanut brittikuninkaallisista ennenkin. Morton on kahlannut neiti Marklen elämän näpsäkästi läpi ennen päivää I do:ta. Kirjan luettuaan huomaa miten Meghan on todella uutta vanhoillisessa brittihovissa, tavallaan jonkinlainen tuhkimotarina. Kertaalleen eronnut, kahden rodun edustaja, ensimmäinen orjien jälkeläinen. Hän on aikuinen ja itsenäinen julkisuuteen tottunut nainen, joka on tottunut vaikuttamaan ja ottamaan kantaa epäkohtiin.

Mielenkiinnolla odotan millaisen kirjan Morton saa  herttuatar Meghanista ajan mittaan. Häistä on vasta vuosi ja tuntuu, että tuoreelta rouvalta on jäänyt yksi asia huomaamatta: hän ei ole enää Hollywoodissa, vaan brittihovissa.
”Jo varhain Meghan unelmoi kuuluisan Hollywood-näyttelijän urasta. Hän haaveili siitä, että joskus saisi Oscarin, ja harjoitteli kiitospuhettaan peilin edessä.”

Andrew Morton: Meghan - prinsessa Hollywoodista. Docendo. 2019. 264s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti