perjantai 17. heinäkuuta 2015

James Bowen : Katukatti Bob. Kissa joka muutti elämäni & Bobin maailma

Minä rakastan kissoja.

Kun törmäsin viime vuonna netissä Bobin ja Jamesin tarinaan, kissaihmisenä ajattelin, että tämä kirja on saatava luettavaksi mitä pikimmin.  Olin aivan myyty ensi sivuista lähtien.  

Eräänä tavallisena maaliskuisena torstai-iltana James tuli kotiin kadulta, jossa hän oli ollut tienaamassa elantoaan katusoittajana.  Hän törmäsi portaikossa punaruskeaan loukkaantuneeseen kissaan. James rakastaa kissoja, mutta ei heti ottanut karvaturria kotiinsa. Seuraavana päivänä mirri löytyi taas portaikosta ja parin päivän päästä James korjasi kissan rapusta luokseen. Aluksi hän luuli kissan olevan karkuteillä, mutta kukaan ei tunnistanut sitä omakseen eikä mirri tahtonut pois Jamesin luota. Kissa jäi Jamesin luo ja sai nimekseen Bob.  James vei kissan lääkäriin ja maksoi viimeisillä pennosillaan kissan hoidon. Tästä alkoi molempien matka kohti yhteistä matkaa pois kaduilta.

Eräänä päivänä Bob lähti seuraamaan Jamesia soittopaikalle ja ihmiset antoivat katusoittajalle kolme kertaa enemmän rahaa päivän aikana kuin normaalisti. Myöhemmin soittaminen vaihtuu Big Issue – lehden myyntiin.  Parivaljakko herättää paljon ihmetystä, ihastusta, mutta myös vihamielisiä ja ilkeitä ihmisiä on liikkeellä kirjojen sivuilla.  Kaksikon kokemat tapahtumat on kuvattu värikkäästi ja välillä saa jännittää miten Bobin käy, kun se hukkuu omille teilleen, joutuu ilkeiden ihmisten kynsiin tai joutuu jälleen kerran eläinsuojeluyhdistyksen hampaisiin.

James oli Bobin tavatessaan huumevieroituksessa. Hän oli käyttänyt heroiinia vuosia ja asunut kadulla. Kirjoissa James ei peittele tai vähättele menneisyyttään, vaan kertoo totuuden varsin rehellisesti. Hän ei syyttele ketään, vaan avoimesti tuo esiin taustansa ja monet asiat, joita hän kohtasi narkomaanina.  Bowen haluaakin kirjoillaan lisätä totuudenmukaista tietoa narkomaanien ja kodittomien tilanteesta.

Katukatti Bob osoittautuu mitä hurmaavammaksi otukseksi.  Viisas Bob on hyvin herkkävaistoinen kissa, se huolehtii Jamesista, kun tämä vierottaa itseään metadonista ja tämän kärsiessä erilaisista terveysongelmista. Bob opettaa Jamesille vastuunkantoa ja huolehtimista, välillä Jamesista tuntuu, että Bob on hänen lapsensa. Bobin antama ehdoton rakkaus on kuitenkin se voima, joka potkii Jamesia eteenpäin pois kadulta ja eroon huumeista.

Bobin ja Jamesin tarina on ainutlaatuinen. Se on hauska, mutta se laittaa myös miettimään miten me kohtelemme kadulle joutuneita ja miksi jotkut hylkäävät lemmikkinsä kadulle. Kirjat ovat myös tarina siitä, miten huumeista voi selvitä eroon ja miten terapeuttisia eläimet ovat. Tassuterapia on harvinaisen toimiva lääke moneen vaivaan.

Jos rakastat kissoja, et voi vastustaa Bobia. Kirjat ovat kuitenkin enemmän kuin Bob, ne ovat vaikuttava selviytymistarina, eräänlainen aikamme tuhkimotarina, josta jää hyvä mieli.  Molemmat kirjat ovat hyvin aitoja ja elämänmakuisia ja sisältävät enemmän kehräystä kuin sihinää ja tassun heilautuksia.
”En edelleenkään osaa sanoa, löysinkö minä Bobin vai löysikö Bob minut. Mutta sen kuitenkin tiedän, että ilman Bobia olisin tyystin hukassa.”

http://www.katukattibob.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti