lauantai 25. heinäkuuta 2015

Sarah Goodall & Nicholas Monson: Palatsipäiväkirja, 12 vuotta prinssi Charlesin hovikirjurina.Mitä juotavaa saisi olla?”Vau. Walesin prinssi tarjoutuu sekoittamaan juoman minulle. En voi uskoa tätä todeksi. ”Ottaisin gintonicin, sir.” ”Sehän sopii.” Ja sen sanottuaan HKK sekoittaa minulle tiukimman koskaan juomani gintonicin.Hitto vie, nämä väkevät drinkit ovat ilmeisesti jokin hovin sisäpiirin juttu.
Uusinta Charles-elämänkertaa odotellessani tartuin vahingossa lukematta jääneeseen kirjaan Englannin kuningashuoneesta. Charles ei ole ollut brittihovin suurimpia suosikkejani, enkä ole ollut kovin kiinnostunut prinsessa Dianasta, mutta ajattelin lukea kirjan eräänlaisena kuninkaallisena välipalana.

Palatsipäiväkirja kertoo Sarah Goodallin vuosista prinssi Charlesin alaisena. Hän päätyy St. Jamesin palatsiin töihin etsiessään uutta työpaikkaa. Goodallista tulee hovikirjuri, joka huolehtii Walesin prinssin ihailijapostista. Palkka ei päätä huimaa, mutta luontaisetuja palatsissa riittää, titteli on hieno ja kuninkaallisten läheisyydessä työskenteleminen tuo arvostetun aseman. Työn tuoksinassa hän mokaa minkä ehtii, pähkäilee alati pukeutumistaan, vaihtaa poikaystäviä, nauttii runsaasti alkoholia ja koettaa totella sisäistä järjen ääntään, Nannya. Neiti hovikirjuri on henkeen ja vereen Walesin prinssin fani, työuran edetessä hän kohtaa prinssin eri yhteyksissä ja voittaa tämän luottamuksen. Lopulta Goodall sairastuu palatsikuumeeseen ja saa potkut. Potkuista hän syyttää lehdissä Camillaa.

Toisin kuin monissa Walesin prinssiparista kertovissa kirjoissa, tässä kirjassa Charles on hyvis ja Diana pahis. Tai ainakin melkein.  Goodall ei epäile prinsessan hyviä ominaisuuksia, mutta tuo julki Dianan ailahtelevan luonteen ja miten hän aiheutti vaikeuksia niille, joista ei pitänyt. Goodall työskenteli palatsissa Charlesin ja Dianan avioliiton kariutumisen aikaan ja näki läheltä miten molemmilla oli omat rakastajansa ja sen miten tilanne rassasi erityisesti prinssiä.  
"Sarah, toivottavasti et pahastu, jos sanon sinulle jotakin."
Puistan voimattomana päätäni. Tunnen kuinka koko kehoni tutisee. Rinnukseni pomppivat vain muutaman sentin päässä hänen rintakehästään. Onko hän haistanut viinin hengityksetäni? Lemuanko minä kamalasti punaviiniltä? Voi että, mitä hän aikoo sanoa?
"Älä nyt käsitä tätä väärin, ja toivon todella, ettet pahastu, vaikka sanonkin tämän."
Hän vaikenee hetkeksi. Olen pyörtymäisilläni. Henkeni haisee. Lemuan alkoholilta. Hän yrittää olla kohtelias. Näen että hän yrittää kertoa minulle, että haisen kuin rankkitynnyri. Hän yrittää löytää diplomaattisen tavan ilmoittaa minulle asiasta. Älkää vaivautuko, Teidän Kuninkaallinen Korkeutenne, tiedän kyllä, mikä olen. Olen häpeäpilkku.
Hän jatkaa: "Sen jälkeen kun olet kerran sanonut "Teidän Kuninkaallinen Korkeutenne", se riittää siltä päivältä. Sen jälkeen sanot vain sir."
Kirjan luettuani opin arvostamaan Charlesia aivan uudella tavalla. Tässä kirjassa Charles kuvataan hyvin ajattelevaksi ja sympaattiseksi, mutta joskin yksinäiseksi hahmoksi. Walesin prinssi osoittautuu kirjan sivuilla monipuoliseksi mieheksi: hän on kiinnostunut mystiikasta ja arkkitehtuurista, huolissaan ihmiskunnan ongelmista, puhuu kestävän kehityksen puolesta, on muun muassa lentäjä ja luomuviljelijä ja paljastuu vieläpä tauluja maalaavaksi hartaaksi kristityksi.

Palatsipäiväkirja on aimo annos kuninkaallista saippuaoopperaa hiukan toisesta näkökulmasta kuin tavallisesti, mutta kirja löytää tiensä kuitenkin jokaisen kuninkaallisista kiinnostuneen hyppysiin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos Goodall olisi arvostanut prinssiä niin paljon kuin väitti, hän olisi jättänyt kirjan kirjoittamatta. Kirjassa on kaikesta viihdyttävyydestään huolimatta hiukan rahastuksen makua. Paljon mielipahaa se on varmasti Charlesille tuonut. 
Seison sinä Pomon ja Pomottaren puutarhassa ja tunnen hetkellisesti omituista yhteyttä maailmankaikkeuden kanssa. Miten onnekkaaksi ja etuoikeutetuksi minä oloni tunnen, kun sain todistaa, kuinka tuleva kuninkaani purkaa sieluaan kanoilleen. Viime kesänä, isäni ja HKK:n puutarhakeskustelun aikana, sain tietää että HKK kantaa huolta jopa hyönteisten hyvinvoinnista. 
Goodall, Sarah ja Monson, Nicholas: Palatsipäiväkirja, 12 vuotta prinssi Charlesin hovikirjurina
382 s
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2007
Suomentaja: Jelena Vallenius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti