maanantai 17. elokuuta 2015

Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas:Pariisitar - missä ja milloin vain

"Ai, oletko tosissasi? Puhutaanko me ihan vakavissaan?" hän kysyi, nojautui sitten tiskiallasta vasten - ja aloitti. Eikä ihan heti lopettanut. Aivan kuin hän olisi lausunut ulkoa oppimaansa rukousta, jonka hän olisi osanut ladella vaikka silmät kiinni.Ensinnäkin, hän sanoi, pariisitar ei ole koskaan tyytyväinen.  Esimerkki: vaikka minä sanon, että sinä olet maailman kaunein nainen, se ei riitä sinulle."
Pariisitar esittelee nykyaikaisen naisen: itsenäisen, itsevarman ja itsestään hyvin tietoisen naisen.  Hän on välillä määrätietoinen snobi, välillä huumorintajuinen romantikko. Pariisittarella on vahvat mielipiteet asiasta kuin asiasta. Hän on nainen, jolle minihame ei ole viettelyn väline, vaan vapauden merkki ja nainen, joka jättää matkijamiehet kuin nallit kalliolle.  Hän ei ole mikään tyhjäpää, vaan hyvin sivistynyt ihminen.  Hän vaatii ja vaalii laatua joka asiassa.
Pariisittaren on kirjoittanut neljä ystävystä, jotka ovat varsin menestyneitä elämässään: kaksi heistä on kirjailija-käsikirjoittajia, kolmas on huippumalli ja muusikko, neljännellä on oma elokuvatuotantoyhtiö. He nauravat stereotyyppisille Pariisi-kliseille ja sivistävät lukijaa kauneus- ja ruokaohjeilla sekä muotimaailman kirjoittamattomilla laeilla.
Tämä kirja on kurkistus modernin pariisittaren elämään, sen tyyliin, kulttuuriin ja ihmissuhteisiin.  Kirjassa pohditaan kepeästi ihmissuhteiden kiemuroita, järjestetään juhlia ja vietetään laatuaikaa yksin puistonpenkillä.  Pariisitar on proosaa, listoja, ruokareseptejä, valokuvia. Listat käsittelevät vaatteita, pukeutumista, ihmissuhteita, kirjoja, rikkautta. Kirja on kepeän hauskaa luettavaa, josta voi löytää sisäisen pariisittarensa. Yhdessä asiassa olen pariisittaren kanssa ehdottomasti samaa mieltä: aurinkolaseja pidetään aina, satoi tai paistoi, koska aina on joku syy pitää niitä.
"Pariisittaren ystävyyttä ei ole helppo voittaa, mutta kun niin tapahtuu, kestää ystävyys "kunnes kuolema meidät erottaa, sen vannon kautta kiven ja kannon."

Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas
Pariisitar - missä ja milloin vain 2015, 269s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti